Fra fiskeritiden
Formanden har ordet.
CO2-afgiften kan kvæle dansk fiskeri
Investorerne trækker sig, virksomhederne fyrer folk, og projekt efter projekt bliver udskudt, sat på pause eller droppet.
Brintsamfundet lader vente på sig. Power-To-X ser ud til at være mere et håb end en strategi. Ingen beklager det mere end dansk fiskeri, for vi er dybt afhængige af, at udviklingen af CO2-neutrale brændsler snart går fra at være en teoretisk mulighed til at blive drivkraften i tanken på vores havgående trawlere.
Hvad der derimod ikke er teoretisk, er CO2-afgiften. Den er nærmest skræmmende realistisk og virkelighedsnær. Den indfases fra 2025, og er en alvorlig trussel mod dansk fiskeri.
Lige nu kan 45 procent af de danske fiskefartøjer se ind i en nær fremtid, hvor de vil være ulønsomme på grund af den politisk påtvungne nationale afgift.
Fiskeriet har ikke realistiske alternativer
Så hvad nytter det, at afgiften er beregnet til at fremme den grønne omstilling, når fiskeriet er afhængigt af diesel og ikke har realistiske alternativer? Uden grønne energikilder til rådighed vil afgiften bare tvinge fiskere ud af erhvervet.
Forleden var det brintinfrastrukturen i Jylland, der blev forsinket og udskudt i årevis. Klimaminister Lars Aagaard beklagede naturligvis udviklingen, og så sagde han noget klogt.
- Nogle gange må man bide i bordkanten og tage virkeligheden til efterretning, lød citatet fra ministeren på Ritzau.
Jeg er helt enig. Lad os nu tage virkeligheden til efterretning.
Det her handler om Danmarks og Europas fødevareforsyning. Der er meget blæst om dansk fiskeri i øjeblikket, det ved jeg. Men faktum er, at vi leverer nogle af de mest miljø- og klimavenlige fødevarer, der overhovedet kan produceres.
Faktum er, at vi har rigtig gode forhold i Danmark til at fiske, og vi har styr på vores bestande.
Vi fisker på kvoter fastsat efter videnskabelig rådgivning fra Det Internationale Havforskningsråd, og selvom der er massive miljøproblemer i de kystnære farvande og fjorde – primært på grund af forurening og udledninger fra landbruget – så har vi sunde og solide fiskebestande i store dele af Kattegat, og i Skagerrak og Nordsøen.
Konsekvenserne af CO2-afgiften
Vi fisker i et evighedsperspektiv, som min norske kollega plejer at sige. Naturen er uforudsigelig, og visse år vokser fiskebestande. Ligesom der i nogle år er mange æbler på træerne.
Andre år går det den anden vej, også selv om der ikke er en oplagt forklaring. Men eftersom vi fisker efter kvoter i EU, fastsat på baggrund af den videnskabelige rådgivning, så tilrettes fiskeriet efter bestandenes størrelse og udvikling. Det støtter vi fuldt ud op om. Det betyder, at der er styr på den høst af bestandene, som sker i erhvervsfiskeriet.
Så hvad sker der, hvis CO2-afgiften kvæler store dele af dansk fiskeri? Ja, der vil blive importeret fisk til Europa fra steder i verden, hvor man ikke har hørt om videnskabelig rådgivning og kvotesystemer.
Fra steder, hvor man ikke har hørt om overenskomster med 3F på alle fartøjer, hvor man trawler med langt voldsommere metoder og redskaber, end vi tillader i Danmark.
Fra lande, hvor arbejdsmiljø, lønninger, miljø- og naturhensyn er en by i Rusland.
Og vi vil få importeret masser af opdrættet fisk produceret under tvivlsomme forhold.
Det betyder lukning af vigtige arbejdspladser i Danmarks kystsamfund langt væk fra København, hvor fiskeriet i generationer har været en bærende kultur og en livsnerve.
Tag for eksempel Frederikshavn Kommune, hvor 17 procent af beskæftigelsen kommer fra fiskeriet.
CO2-afgiften i fiskeriet betyder med andre ord intet for klimaet i første omgang. Tværtimod. Det får kun negative konsekvenser.
Så min opfordring er, at politikerne bider sig fast i bordkanten og tager virkeligheden til efterretning: Omstillingen af dansk fiskeri kommer. Og vi skal nok nå at blive klar til at fiske klimaneutralt i 2045. Men omstillingen kommer først, når vi har adgang til de grønne brændstoffer, som i øjeblikket bliver udskudt igen og igen.
Vi ønsker derfor en politisk løsning, hvor vi i en periode kompenseres direkte for CO2-afgiften. På den måde kan vi holde skruen i vandet, indtil PTX bliver til regulær power og langt mindre til et stort ukonkret X.
... Se mereSe mindre
- Likes: 22
- Shares: 9
- Comments: 0
Igen et godt besøg fra fiskeri skolen
Fiske Aktion ved Jesper Kongsted rundvisning på kingficher og morgen kaffe på Hanstholm fiskeriforening
Her vente vi flere relevant ting omkring uddannelse og mulighed for at få sit ejet fiskefartøj
Der efter rundtur med Jens Bistrup på scan fish
Her var der meget fokus hvor vigtigt det var at behandle fisken, et meget nytigt besøg for de unge fisker og et godt indblik i hvor fisken inder efter den er fanget og losset
Afslutte med et stort stjerneskud
Vi takker alle der var en del af besøget og ønsker de unge mennesker god vind med uddannelsen
... Se mereSe mindre
Får du lige en delle med remulade Anders Mogensen😂
Fiskeri
Heunicke gav forkerte oplysninger på samråd om omstridt trawlrapport
Det passede ikke, da miljøministeren på et samråd svarede, at han først blev gjort opmærksom på kritik af omstridt trawlrapport, da sagen blev taget op i medierne
af Svend Boye Thomsen
Miljøminister Magnus Heunicke (S) var for nylig i samråd i sagen om den omstridte trawlrapport om fiskeri med bundtrawl i Kattegat.
Det var Danmarksdemokraternes Kristian Bøgsted og Kim Edberg Andersen, der havde kaldt ministeren i samråd, fordi de ville have svar på, hvornår ministeren blev gjort opmærksom på, at forskere fra DTU Aqua i en gennemgang af rapporten havde fundet store fejl og mangler i den.
Til det svarede Magnus Heunicke, at han først blev gjort opmærksom på den kritiske gennemgang fra DTU Aqua-forskerne, da Jyllands-Posten bad ham kommentere sagen den 12. august.
Men det passer ikke, viser en ny aktindsigt, skriver Jyllands-Posten.
Modtog en bekymringsmail
For helt tilbage i juni sendte Danish Seafood Association (DSA), der repræsenterer den danske fiskeindustri, en mail til ham, hvor foreningen gjorde ministeren opmærksom på sagen.
Magnus Heunicke siger til Jyllands-Posten, at han ikke har læst mailen, fordi han ikke fik den forelagt, da embedsmændene, der passer hans mailboks, vurderede, at den sorterede under fødevareministeren, men det møder kritik fra både politikere og en ekspert i forvaltningsret, at ministeren gav forkerte oplysninger under samrådet.
Juraprofessor Sten Bønsing fra Aalborg Universitet siger til avisen, at ministerierne skal have styr på, at der har været en sådan korrespondance, og at ministeren burde have nævnt den, da han blev stillet spørgsmål på samrådet.
Fiskeriordførerne fra så forskellige partier som Danmarksdemokraterne og Enhedslisten vil nu have ministeren til at forklare sig.
Fik stor medieopmærksomhed
Den omstridte rapport, som sagen handler om, blev udarbejdet af forskere fra Aarhus Universitet på bestilling af Danmarks Naturfredningsforening.
Da rapporten blev offentliggjort tilbage i januar, fik den stor medieopmærksomhed.
Først ryddede Politiken forsiden til en historie om, at ”Trawl har fået livet på bunden af Kattegat til at kollapse”. Dernæst lavede DR en timelang podcast med titlen ”Hummerlige forhold” om, at trawlfiskeri ”skader og smadrer” havbunden. Hverken Politiken eller DR stillede et eneste kritisk spørgsmål til rapportens voldsomme konklusioner.
Rapporten blev også omdrejningspunktet i tv-udsendelsen Debatten på DR2 i begyndelsen af februar, og her kastede Magnus Heunicke sig ud i et voldsomt angreb på de danske fiskere, som han beskyldte for at bruge den ”mest dumme”, ”mest stupide” og ”mest ødelæggende” fiskerimetode, der findes.
Magnus Heunicke henviste også til rapporten, da han i Folketinget blev spurgt til sit syn på fiskeri med bundtrawl, og han lagde op til, at rapporten skulle bruges som en del af grundlaget for de kommende forhandlinger om fremtidens fiskeripolitik i Danmark.
Den kritiske gennemgang
Alt imens satte to forskere fra DTU Aqua sig for at gennemgå rapporten for at undersøge, hvordan man var nået frem til de opsigtsvækkende konklusioner, og de var langt fra imponerende over, hvad de læste.
De udarbejdede på den baggrund en rapport, hvor de konkluderede, at rapporten fra Aarhus Universitet var stærkt fejlbehæftet, hvilket DSA gjorde miljøministeren opmærksom på i juni.
Da Jyllands-Posten efterfølgende talte med en lang række eksperter fra både ind- og udland, som ligeledes dumpede konklusionerne i rapporten fra Aarhus Universitet og bakkede op om konklusionerne i rapporten fra DTU Aqua, valgte Magnus Heunicke også selv at opgive rapporten. De forestående fiskeriforhandlinger skal i stedet have Fiskerikommissionens anbefalinger som omdrejningspunkt, lød det nu fra ministeren.
Bundtrawl eller bomtrawl?
Under samrådet, hvor han fejlagtigt oplyste, at han først blev gjort opmærksom på kritikken af den omstridte rapport, da Jyllands-Posten henvendte sig til ham, lagde han ikke skjul på, at han fortsat mener, at der bør indføres store og sammenhængende områder, hvor trawlfiskeri er forbudt.
Det gjorde han nu med henvisning til et afsnit i Fiskerikommissionens rapport, hvor kommissionen skriver, at især fiskeri med kædeslæbende bomtrawl på stenrev har stor negativ indvirkning på havmiljøet.
Henvisningen til bomtrawlsfiskeri på stenrev fik en kommentar med på vejen fra Danmarksdemokraternes Kim Edberg Andersen i de afsluttende bemærkninger.
– Jeg er bekymret for, at det her fører til absolut ingenting, og at ministeren ikke tager det her lige så seriøst, som folk gør i de områder, hvor fiskeriet er vigtigt, sagde Kim Edberg Andersen med henvisning til, at det allerede er besluttet at udfase fiskeri med kædeslæbende bomtrawl, og at der i øvrigt kun et fartøj i Danmark, som udøver denne form for fiskeri.
... Se mereSe mindre
Der er ingen bomtravler i dk der fisker konsunfisk
Jeg er blevet mentalundersøgt og retsforfulgt for at anmelde en skoleleder for overgreb på børn i skolen i Frøstrup. 3 forældre i Snedsted har også fået domme for at anmelde en anden skoleleder for overgreb Torben er blevet udsat for vold og seksuelle overgreb , han kommer fra Sønder Dråby på Mors, både politiet og kommunen har været ligeglade og onklen der begik overgrebene render stadig rundt i Nykøbing. Maria har været udsat for overgreb ved en massør i Thy, der er fundet 2 ofre men politiet ville ikke sigte i Marias sag fordi hun havde beviser på en skade fra hospitalet. De sigtede i et anonymt offers sag ved samme behandler der gik han fri, for hun havde ingen beviser. Normalt ville man sigte manden og kalde begge ofre ind i retten ,men ikke i den politikreds desværre. Kromanden på Sallingsund færgekro har begået overgreb ifølge ofrene i over 30 år, selvom han havde sex med en 14 årig vil politiet ikke sigte ham, kromandens sæd er fundet i drengen på hospitalet. Ole har været udsat for overgreb af en murermester oppe i Hanstholm, han er død og nåede aldrig at få en straf selvom der var mange ofre. Hannes datter blev udsat for overgreb på en institution på Mors, men ingen greb ind. Læs og hør gerne om alle sagerne på TV omsorg eller i denne gruppe. Kig nedad væggen. Der kommer sikkert mange flere sager endnu. www.facebook.com/groups/1541708712770041 p.s Sagen med John Byrialsen fra Viegaard Stutteri er samme politikreds nemlig Midt og Vestjyllands politi, den kan ses på tv2play og hedder mareridtet på stutteriet.
Thorbjørn Thomsen
Så fik vi afholdt temadag for enmandsbetjente fiskefartøjer
Her blev fuld hus og det blev en læring formiddag for alle der deltog
Det glæder også opklaringsenhed, søfartssyrelsen og fiskeriets arbejdsmiljø.
Vi fik en masse forslag ind som bliver samskrevet og tages med ind i de øverige drøftelser om arbejdssikkerhed i enmandsbetjente fiskefartøjer
Tak til alle der deltog
... Se mereSe mindre
Husk Tema dag den onsdag 2 oktober for enmandsbetjente fartøjer.
Som i kan læse i vedhæng 8 dødsulykker de sidst 8 år hvor i de 7 var på enmands betejente fartøjer. DET ER FOR MANGE DØDULYKKER.
Så husk og meld til, så vi kan se om der kommer nok til vi kan gennemføre Tema- dagen.
Det kommer 2 mand fra Søfatssyrelsen og dem kan vi ikke have til at køre forgæves
Så husk at hvis jeres mand/ jeres far fisker med enmandsbetjente fartøjer få dem tilmeldt
Se vedhæng evt også Hanstholm fiskeriforening 40603130 eller jan@hhf.dk
Mvh jan
... Se mereSe mindre
Jeff Worm vil du med? Så kan jeg melde os til😊
Hej alle
Til enmandsbetjente fartøjes ejer og deres familier
Til familie husk at få jeres mand/ far til at møde op den 2 oktober.
... Se mereSe mindre
Billeder fra Fiskeri Tidendes opslag ... Se mereSe mindre
Så er Hanstholm klar til “fisken på disken”
Vi ser frem til 3 gode dage på haven
Der alt lige fra besøg en fiskefartøj til aktiviter for børn.
... Se mereSe mindre
Alt klar til tre dages fiskefest i Hanstholm og et stort velsmagende program ... Se mereSe mindre
Alt klar til tre dages fiskefest i Hanstholm og et stort velsmagende program
Skal du med til årets fiskefest?🎣
I dag har Klitmøller børnehave været på besøg på Hanstholm fiskeauktion
Spæende at se hvor intresret børne var i fisk
Det var en positiv oplevelse at se
... Se mereSe mindre
Dette indhold er ikke tilgængeligt lige nu. ... Se mereSe mindre
Dette indhold er ikke tilgængeligt lige nu.
Når dette sker, skyldes det normalt, at ejeren kun har delt det med en lille gruppe mennesker, har ændret, hvem der kan se det, eller har slettet det.Der er godt besøgt på vores plads ved Tang Krogen ... Se mereSe mindre
Nordjyske borgmestre bakker op om foskeriet
Vi har al mulig grund til at være stolte af vores fiskere, som hver dag leverer sunde og klimavenlige fødevarer, og som bidrager med tusindvis af arbejdspladser, ikke mindst i det nordjyske.
Det er udmeldingen fra bestyrelsen for Nordjysk Fiskerikommune Netværk, som netop har holdt møde på Læsø.
Vi er rigtig glade for, at miljøministeren har afvist den meget kritiserede rapport om trawlfiskeri fra Århus Universitet. Nu kan beslutninger om havmiljøet træffes på grundlag af korrekte oplysninger. Vi har nu en enestående mulighed for at genstarte dialogen om, hvordan vi beskytter vores havmiljø. En dialog, som fiskerierhvervet er en væsentlig medspiller i. Fiskerne har længe efterlyst en mere faktabaseret diskussion om trawlfiskeriet, som i dag er markant anderledes end det var for flere årtier siden. Fiskeriet er afhængig af et sundt havmiljø og er villig til at bidrage til det, lyder det fra netværket.
Fiskeriet er et vigtigt erhverv i Nordjylland. 2/3 af fiskeriets landinger i Danmark sker i de nordjyske fiskerikommuner. Når fiskeriet kommer i modvind og får skyld for at medvírke til dårligere havmiljø rammer det derfor Nordylland særligt hårdt.
Derfor har de fiskeriafhængige kommuner i Nordjylland - Hjørring, Frederikshavn, Læsø, Thisted, Jammerbugt og Morsø - sammen etableret Nordjysk Fiskerikommune Netværk.
Netværket er et politisk samarbejde, hvis formål er at påvirke rammevilkårene for fiskeriet i tæt dialog med erhvervet og skabe øget politisk fokus på fiskerierhvervets store betydning for de seks medlemskommuner.
Nordjysk Fiskerikommune Netværk har fokus på fiskerierhvervets betydning ifht:
beskæftigelse, bosætning og skattegrundlag i de nordjyske fiskerikommuner
fiskerikommunernes og lokalsamfundenes identitet, herunder kystfiskerkulturen
at fastholde og medvirke til udviklingen af eksisterende virksomheder indenfor fiskeri, akvakultur og følgeindustri samt at tiltrække nye aktiviteter til områderne
fiskerikommunernes fokus på den samlede værdikæde for de fiskeriafhængige erhverv
Kontakter
Borgmester og formand for Nordjysk Fiskerikommune Netværk Søren Smalbro, tlf. 41 22 30 10
Formand for Strandby Fiskeriforening og Kreds Nord Claus Hjørne Pedersen, tlf. 40 46 56 53
... Se mereSe mindre
Kritiserer DN: - De burde have undersøgt det nærmere - Fiskeri Tidende ... Se mereSe mindre
Kritiserer DN: - De burde have undersøgt det nærmere - Fiskeri Tidende
DTU Aqua kritiserer Danmarks Naturfredningsforenings måde at håndtere kritik af den omstridte bundtrawlsrapportDN lever jo af at oprette fjendebilleder, og her er fiskeriet jo et oplagt offer.
Bøgsted: Heunicke skylder fiskerne en undskyldning - Fiskeri Tidende ... Se mereSe mindre
Bøgsted: Heunicke skylder fiskerne en undskyldning - Fiskeri Tidende
Miljøministeren bør give de danske fiskere en undskyldning for brug af kasseret rapport, mener fiskeriordførerMinister kasserer udskældt rapport om trawlfiskeriet - Fiskeri Tidende ... Se mereSe mindre
Minister kasserer udskældt rapport om trawlfiskeriet - Fiskeri Tidende
Omstridt rapport om trawlfiskeriet vil ikke blive brugt i de kommende fiskeriforhandlinger, siger ministerFiskeri Tidende ... Se mereSe mindre
Vi har dag haft besøg i Hanstholm af kristian Bøgsted medlem af Folketinget for Danmarks Demokraterme
Vi startet på Fiskerifoening, der efter Fisherman factory
Her viste Dirktør Søren Rasmusen rundt på fabrikken og fortalt om Hummer produktion og udfordringer med hetz mod Hunmerfiskeriet
Der efter var vi på Fonfisk/Hanstholm Fisk og Skaldyr hvor Dirktør Carsten Beith fortalt om deres produktion til udlandet og en større del af deres salg af fisk til privat og Hoteler mm
Her var Carsten også inde på den hetz der er mod bund travl
Tilbage til fiskeriforeningen hvor vi vente emner som Co 2, Fiskeri kommissionen, mangle tilladelse til brug af T 90 som har være efter spurgt af flere fartøjer der fisker i Skagerrak de sidste 3 år, men her kan man ikke få en afgørelse på lovligheden for brugen af T 90
selv om det er afprøvet sammen med DTU med meget positiv resultater, mangle fisk i Norsk Zone blandt andet efter Brexit
Vi takker Kritian Bøgsted for han tog sig tid til dette lange besøg i Hanstholm.
... Se mereSe mindre
Altid en fornøjelse at være ude at blive klogere på fiskeriet og industrien bagved på land😊 Tak for i tog jer tid til snakken og at give mig endnu et indblik i hvordan tingene hænger sammen.
Og, hva er det lige danmarksdemokraterne kan gøre for fiskeriforeningen? Ingen har vist virkeligt set deres valgprogram👍
Fiskerisektoren
Store ændringer i Krog Nobis
Virksomheden, der sætter fiskeriet i børnehøjde, vil være en forening fremover
af Louise Svane Pedersen
06 aug 2024
Emilie (tv.) og Maria er kvinderne bag Krog Nobis. De vil nu ændre strukturen, så Krog Nobis fremover er en forening og ikke en privat virksomhed. Foto: Krog Nobis
Krog Nobis, med Maria Mejlhede Krog i front, har i de sidste tre år arbejdet med at sætte fiskeriet på de unges dagsordenen. Virksomheden mener, at tidlig involvering er afgørende for at vække unges interesse, fremme innovation og styrke bæredygtig fremgang af erhvervet.
Nu er det blevet besluttet at virksomheden fremover skal være en forening. Forklaringen på ændringen skyldes, at man gerne vil fortsætte med at lade Krog Nobis vokse og fortsætte det aktive arbejde, man har brugt de sidste tre år på. Men for at det kan lade sig gøre skal der penge til, og det er svært at få økonomisk støtte som en privat virksomhed.
– Krog Nobis har ikke økonomi til at løfte fiskeriets ungetjeneste alene på de engangsbeløb, vi fik tilbage i 2022 og 2023. Men vi har opnået større erfaring, netværk og lyst til at arbejde med de unge. En forening, tænker vi, kunne være vejen frem for en realistisk og holdbar måde, men en forening er intet uden sine medlemmer og en klar vision om at gøre en forskel.
– Ved at skabe en forening får vi langt større mulighed for at søge økonomisk støtte fra både EU, statslige midler og private fonde som Nordea og Mærsk. Dette er ikke muligt som privat virksomhed, skriver Krog Nobis i pressemeddelelsen, der annoncerer strukturskiftet i virksomheden.
Den nye forening vil have til formål at have fokus på og skabe resultater igennem samarbejde. Intentionen er ikke at skabe et produkt til de unge, men i fællesskab med de unge.
Krog Nobis inviterer til stiftelse af den nye forening. Stiftelsen vil finde sted i Krog Nobis’ lokaler på Kai Lindbergsgade 200, 7730 Hanstholm fredag d. 23. august kl. 13:00.
Skriv til Maria Mejlhede Krog på enten 28 51 31 58 eller på mm@krognobis.dk om du vil deltage i stiftelsen af den nye forening.
... Se mereSe mindre